• News
  • Publications
< Previous
Next >

Herbert Art Gallery & Museum - Herbert Sanat Galerisi ve Müzesi

Isil Göreci, Yapi (Turkey)

Herbert Sanat Galerisi ve Muzesi

Coventry'deki Herbert Sanat Galerisi ve Muzesi, Pringle Richards Sharratt (PRS) tarafinden tasarlanan ekleme-onarim projesi ve Edward Hutchison Landscape Architects'in projelendirdigi bir peyzaj tasarimiyla yeniden kapilarini açti.

Herbert,Coventry'nin kültür merkezi olarak anılan bölgesinde yer alıyor. Şebıin üniversitesi yakmlannda ve müzenin yapımının 2 yıl ardından, yani 1962 yılında tamamlanan Sir Basil Spence Katedrali'nin tam karşısında bulunuyor. 60'lı yıllarda şehrin yeniden yapılandırılmasının simgesi olan bu iki büyük yapı aynı zamanda İkinq Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'nın ilk yaya yoluna sahip olan Coventry için hayli önem taşıyor. Savaş öncesinde Avrupa'nin "ortaçağ mimarisini en iyi koruyabilen şehirlerinden" biri olan Coventry, savaş sonrasında Hiroshima ve Dresden gibi savaştan tahrip olan kentlerin kaderini paylaşmıştı.

Herbert Sanat Galerisi ve Müzesi, 1960 yılında şehrin bu amaçla ınşa edilen ilk müze ve galerisiydi. Albert Herbert ve oğullarının tasarımı savaş sonrası mimarisirıin güzel örneklerinden biriydi. Hawort Tompkirıs tarafından tamamlanan çati eki ise 2002 yılında binaya eklenmişti. Herbert Müzesi, görsel sanatlar, arkeoloji, doğal tarih koleksiyonu, Coventry halkının 1600'lerden beri nasıl yaşadığını gözler önÜne seren sosyal ve sanayi tarihi koleksiyonu ile ziyaretçi topluyor.

Müze ve galerinin açılışı, İngiltere'nin çağdaş yenilenme projeleri kapsamına giren "Coventry Şehri Mimari Rejenerasyon Projesi" nin son ayağı. Bu geniş kapsamlı proje sürecinde Belgrad Tiyatrosu onarım ve ek inşası Stanton Williams tarafından 2007 yılında; 3 hektarlık arazisiyle Katedral ve Ulaştırma Müzesi'nin yeni meydanlara bağlanmasını sağlayan Phoenix Girişimi MacCormac Jamieson Prichard tarafından 2003 yılında; Lower Precinct Alışveriş Merkezi canlandırma projesi ise Michael Aukett Architects tarafından 2002 yılında tamamlanmıştı.

PringleRichardsSharatt (PRS), 2001 yılında galeri ve müzenin onarim ve ek bina yapımı için açılan yarışmayı kazandı. Müzenın bu yeni haliyle resmi açılışı ise Ekim 2008'de yapıldı. 

PRS projede, var olan binanın sırtını Katedral ve Üniversite meydanlarina bakan yeni bir cephe olarak tasarlayarak; bu sayede şehrin bir numaralı turizm merkezi olan bölgeyle kendi ana giriş kapısı arasında bir bağ yaratmış oldu.

Yeni bina, meydanın guneydoğu köşesini, içinde yeni galeriler ve bir tarih merkezi bulunduran iki katlı "camyol" la kapayarak bir kentsel dil oluşturdu. 1960'ların brütalist beton ve cam eklentisinin yerine geçen bu yeni form; aynı zamanda Bayley Yolu ve karşısındaki tarihi binaların arasındaki bağı vurguladı. 

Bu yeni kemerin ve Tarih Merkezi'nin çatısında, bınanın tam karşısında yer alan Sir Basil Spence Katedrali'nde kullanılan kiriş ve çapraz lamine ahşap panellerden esinlenildi. Batı kenarındaki Tarih Merkezi'nin üzerindeki eğimli kirişte yer alan ahşap paneller yapıyı desteklerken, doğu tarafındaki iki katlı prefabrike beyaz beton ek galeriyle denge sağlanıyor.

Çati, alüminyıım perde duvar sistemi ve paslanmaz çelik panellerin dışında çift camlı bir yapıdan oluşuyor. Camlı yapı, yan binadaki giriş kısmında masif bir görüntü oluştururken gittikçe saydamlaşarak, ışığın kuzey yönünde giderek artmasına izin veriyor.

Herbert Art Gallery & Museum - United Kingdom

The new building closes the south easterly corner of a square with a positive urban statement, in the fonn of a two storey high glazed route flanked by new galleries and a history centre. This replaces a 1960s Brutalist concrete and glass addition and improves the relationship with Bayley Lane and the historic buildings opposite, mediating between the Herbert and the historic street pattern through landscape interventions.

The roof over this new arcade and the History Centre is a dramatic exposed Glulam gridshell, inspired by Ove Arup's roof structure of Sir Basil Spence's Cathedral of St. Michael opposite, with cross-laminated timber panels. Raked timber columns support this structure on curved beams above the History Centre along the western edge, while the new two storey pre-fabricated, white concrete gallery extension offers support along the east. 

The roof is clad in a powder coated aluminium curtain walling system with terne coated stainless steel panels and double glazed rooflights. The roof is completely solid abutting the existing building at the entrance to the galleries but it gradually becomes fully transparent, increasing light levels towards the northern end, above the main entrance. 

Anodised aluminium curtain wall elements support internal and external glass walls; white plasterboard and MDF lined partition walls further define spaces and galleries. All new internal stairs are painted mild steel with glass balustrades and timber or painted steel handrails and timber or stone treads. Floors are decked in terrazzo, marble and carpet. 

The refurbishment of existing elements has been accomplished with minimal intervention and re-use of original features. This extends from building integrated ventilation and lighting systems to doors, stone floors and skirting, timber ceiling features and windows. New materials have been carefully selected to tie the new and old buildings together.

© Yapi 2009 

Projects